Προστασία και πρόληψη ατυχημάτων στον χώρο εργασίας.
Σύμφωνα με τον νόμο υπ’ αριθμ. 3850/2010, οι επιχειρήσεις και οι φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο είναι υποχρεωμένοι βάση νομοθεσίας να αναθέτουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας. Ο Τεχνικός Ασφαλείας συμβουλεύει και υποδεικνύει γραπτά στο βιβλίο Τεχνικού Ασφάλειας είτε προφορικά στον εργοδότη και στους εργαζόμενους για θέματα σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους εργασίας.
Ειδικότερα :
- Ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων πριν την λειτουργία τους.
- Ενημερώνει τους αρμόδιους προισταμένους του κάθε τμήματος ή της διεύθυνσης της επιχείρησης.
- Επιθεωρεί τις θέσεις εργασίας στον τομέα υγείας και ασφάλειας της εργασίας και να αναφέρει στον εργοδότη ή στον διευθυντή του κάθε τμήματος της επιχείρησης.
- Επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
- Ερευνά τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων και να προτείνει μέτρα σωστά για την αποτροπή ατυχημάτων.
- Εποπτεύει την ετοιμότητα του προσωπικού σε θέματα πυροπροστασίας και συναγερμού σχετικά με την αντιμετώπιση ατυχημάτων.
Όλα τα παραπάνω παρέχονται στα πλαίσια των επισκέψεων που κάνει ο Τεχνικός Ασφαλείας στην επιχείρηση ανάλογα με το πρόγραμμα επισκέψεων που υποβάλλεται στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.
Η Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (Μ.Ε.Ε.Κ.) αποτελεί βασική νομοθετική υποχρέωση (Ν. 3850/2010, άρθρο 43) για όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα πλην των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ανεξαρτήτως από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και τον κλάδο της οικονομικής τους δραστηριότητας. Είναι η διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων κατά την εργασία που απορρέουν από τις συνθήκες εμφάνισης μιας πηγής κινδύνου στο χώρο εργασίας και αποτελεί ένα από τα πιο βασικά εργαλεία για την βέλτιστη διαχείριση της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
Η Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου πρέπει να περιέχει γενικά τα εξής σημεία:
- Έγκαιρη διάγνωση των επαγγελματικών κινδύνων στο χώρο εργασίας, καθώς και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, πριν αυτοί γίνουν αισθητοί στη λειτουργία της επιχείρησης.
- Αναγνώριση όλων των επιβαρυμένων καταστάσεων εργασίας που καθιστούν την ανθρώπινη εργασία κοπιαστική, δυσάρεστη και αναποτελεσματική.
- Ιεράρχηση των επαγγελματικών κινδύνων (RISK ANALYSIS), καθώς και καθορισμός προτεραιοτήτων για την αντιμετώπισή τους, με βάση την εθνική νομοθεσία, την εξέλιξη της τεχνολογίας και την πολιτική της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποφυγή περιττών δαπανών.
- Εναρμόνιση της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου με τις απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης ΑΥΕ της επιχείρησης, καθιστώντας την «εργαλείο» λήψης μέτρων στην κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης της Ασφάλειας και Υγείας στο εργασιακό περιβάλλον.
- Παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων και αναθεώρησή τους όταν παραστεί ανάγκη.
Η εταιρεία Κοτσακωστούδης Κ. Βασίλειος & συνεργάτες ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ έχει αναπτύξει πρότυπη μέθοδο για την εκπόνηση της Μελέτης Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου, η οποία αποτελεί πλέον μια ευρύτερα αποδεκτή μεθοδολογία και πληροί τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ελληνικής νομοθεσίας. Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε εκατοντάδες εγκαταστάσεις διαφορετικών κλάδων Πανελλαδικά.
Η εταιρεία μας αναλαμβάνει με συνέπεια και υπευθυνότητα την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων ελέγχων και την ενημέρωση των εργαζομένων και του προσωπικού για τους κινδύνους στο χώρο εργασίας με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη ατυχημάτων. Ειδικότερα αναλαμβάνουμε:
- Περιγραφή των περιεχομένων, των εξοπλισμών και των κτιριακών εγκαταστάσεων
- Έλεγχο ύπαρξης αδειών λειτουργίας, πιστοποιητικών πυροπροστασίας, πιστοποιήσεων εξοπλισμού κλπ
- Διαπίστωση ετοιμότητας των μέσων ατομικής προστασίας
- Εκτίμηση της επικινδυνότητας
- Εκτίμηση ηθικού κινδύνου
- Υπολογισμό PML και EML
- Προτάσεις για βελτίωση του κινδύνου
Η εταιρεία Κοτσακωστούδης Κ. Βασίλειος & συνεργάτες ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ έχει την δυνατότητα οργάνωσης εκπαιδευτικών ημερίδων και σεμιναρίων ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο μιας επιχείρησης, που καλύπτουν πλήρως τις εργοδοτικές υποχρεώσεις (Π.Δ. 17/96, αρ. 12), προσφέροντας προστιθέμενη αξία σε στελέχη και εργαζομένους.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι βιωματικού χαρακτήρα. Μέσω της διάδρασης προσφέρουν στον συμμετέχοντα τις απαραίτητες γνώσεις στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας καθώς και της Βιομηχανικής Ασφάλειας. Στόχος είναι να μπορεί ο εργαζόμενος σας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και απαιτητικές ανάγκες της επιχείρησης σας.
Διαθέτουμε εξειδικευμένα σεμινάρια σε κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, όπου παρουσιάζονται στον χώρο της ή και εξ’ αποστάσεως στους εξής τομείς:
- Βιομηχανική ασφάλεια
- Παροχή Α΄ Βοηθειών
- Χειρισμός και ασφάλεια μηχανημάτων
- Εκρηκτικό περιβάλλον –ATEX
- Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων – ADR
- Πυροπροστασία – Πυρασφάλεια
- Πρόληψημυοσκελετικών παθήσεων
- Εργονομία θέσεων εργασίας (γραφειακοί χώροι)
- Ασφάλεια σεηλεκτρολογικέςεγκαταστάσεις
- Ασφαλή χρήση περονοφόρων – παλετοφόρων
- Ασφαλή χρήσητηλεσκοπικών ανυψωτικώνμηχανισμών
- Ασφαλή χρήσηγερανογεφυρών
Στην «K&VGroup» πιστεύουμε πως η γνώση είναι «χρυσός» και πρέπει να μεταλαμπαδεύεται!
Η εταιρεία Κοτσακωστούδης Κ. Βασίλειος & συνεργάτες ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ έχει την τεχνογνωσία να παρέχει συμβουλές και επιλογές για κάθε ανάγκη επιχείρησης όσον αφορά στη σήμανση χώρων. Η σήμανση ασφάλειας των χώρων εργασίας ενημερώνει, προειδοποιεί και εν τέλει προλαμβάνει τους επαγγελματικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το προσωπικό. Σύμφωνα με το Π.Δ. 105/1995 η εγκατάσταση ενός άρτιου συστήματος ασφαλείας αποτελεί εργοδοτική υποχρέωση εφόσον οι υπαρκτοί ή πιθανοί κίνδυνοι δεν µπορούν να αποφευχθούν ή να μειωθούν επαρκώς µε τα τεχνικά µέσα συλλογικής προστασίας ή µε μέτρα, μεθόδους ή διαδικασίες οργάνωσης της εργασίας. Πολύ περισσότερο όμως, αποτελεί υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της κάθε επιχείρησης και συμβάλλει στη δημιουργία της αίσθησης μιας καλά οργανωμένης και υπεύθυνης επιχείρησης.
Η εταιρεία μας διαθέτοντας γνώση και εμπειρία στο σχεδιασμό και την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου αναλαμβάνει τη μελέτη των απαιτήσεων του χώρου εργασίας και την εκπόνηση της Μελέτης Σήμανσης Ασφαλείας του χώρου. Έτσι καταδεικνύονται οι απαιτήσεις σε μέσα σήμανσης και σε συνάρτηση με εργονομικές αρχές χωροθέτησης προκύπτει ο τελικός σχεδιασμός.
Τα είδη σημάνσεων είναι τα εξής:
- Σημάνσεις Υποχρέωσης
- Σημάνσεις Ενημέρωσης
- Σημάνσεις Απαγόρευσης
- Σημάνσεις Ασφάλειας